Lupus
,
Lupus este o afectiune cronica autoimuna, care se manifesta prin deteriorarea unei parti a organismului, fie ca este vorba despre piele sau incheieturi, fie despre organele interne. Din cauza faptului ca este o boala autoimuna, celulele sistemului imunitar ataca tesuturile proprii ale organismului, insa sunt necunoscute cu certitudine cauzele care declanseaza boala. Printre factorii de risc sunt cei genetici, de mediu, cat si cei medicamentosi. Persoanele afectate de lupus prezinta anemie, oboseala, durere de cap, febra, umflaturi ale membrelor inferioare si superioare, dureri toracice in timpul inspiratiei, sensibilitate crescuta la lumina, caderea parului, coagularea anormala a sangelui, rani la nivelul nasului si gurii, coloratie alba sau albastra a degetelor la frig sau leziuni cutanate in forma de fluture pe nas si obraji.
Multe dintre simptomele afectiunii lupus pot indica instalarea unei alte afectiuni, precum artrita reumatoida, boala Lyme, diabet, afectiuni pulmonare sau tulburari ale sangelui, motiv pentru care este numita si „boala cu o mie de fete”. Un tip de lupus este lupusul eritmatos sistemic, care este considerat cea mai severa forma a bolii, din cauza faptului ca poate afecta orice tesut sau organ al corpului. La 95% dintre pacienti sunt intalnite afectiuni articulare, iar la 15% dintre acestia este prezenta artrita deformata. De asemenea, se poate manifesta prin inflamatia rinichilor, afectiuni oculare, ocluzia arterei centrale a retinei, probleme cardiopulmonare sau neurologice.
Spre deosebire de lupusul eritematos sistemic, lupusul eritematos cutanat afecteaza doar pielea si poate fi discoid sau cutanat subacut. De regula leziunile produse de aceasta afectiune se situeaza la nivelul fetei, pielii capusului, pe nas, gura sau gat, astfel incat apar pe zonele expuse la lumina. O alta forma de lupus este cel eritematos neonatal, care este o boala rara, intalnita la copiii ale caror mame sunt bolnave de lupus. Din fericire in acest caz manifestarile bolii inceteaza dupa aproximativ sase luni, iar cazurile in care copiii care se nasc cu defecte ale tesuturilor inimii sunt rare.
De asemenea, lupusul nu este o afectiune ereditara, deoarece nu se poate transmite de la parinti la copii, insa copiii pot mosteni aceasta boala de la parintii lor, prin mostenirea factorilor genetici care o declanseaza. Pentru a favoriza intrarea in remisie a bolii, este important ca aceasta sa fie precoce diagnosticata. Astfel, pacientii pot trai o viata normala, daca boala este stabilizata.
.
Produse recomandate în Lupus:
-
Leveluk K8
Ionizatorul de apă Kangen este recunoscut ca un „dispozitiv medical”, iar din anul 1960 este folosit în spitale şi este…